درسی برای هدف‌گذاری

سال نو برای خیلی از ماها با هدف‌های نو و تازه آغاز می‌شود. با این امید که آن‌ها را به سرانجام برسانیم. اما خیلی وقت‌ها به آنچه می‌خواهیم، نمی‌رسیم.

فکر می‌کنیم اهمال‌کار هستیم، یا از روی تنبلی کارمان را به‌موقع انجام نمی‌دهیم. خیلی وقت‌ها دلیل انجام ندادن کاری، لایه‌های عمیق‌تری را دربرمی‌گیرد.

ابتدای سال کمی با نوشتن بولت ژورنال درگیر شدم. بولت‌ژورنال روشی برای نوشتن هدف‌ها و کارهایی است که می‌خواهیم در طول سال انجام دهیم. درباره‌اش در این وب‌سایت می‌توانید بیشتر بخوانید.

وارن بافت، روزی به خلبانش گفت حتما هدف‌های بزرگتری نسبت به بردن و آوردن او با هواپیما دارد. فقط کافی است مراحلی را انجام دهد تا بفهمد واقعا هدف‌های زندگی‌اش چیست.

وقتی این مراحل را خواندم، به‌نظرم رسید این‌کار می‌تواند برای یکایک ما مفید واقع شود. پس تصمیم گرفتم آن‌را با شما هم به‌اشتراک بگذارم.

ابتدا فهرستی از ۲۵ هدف حرفه‌ای خودتان را بنویسید.

با جستجو در ذهن و قلبتان به‌دنبال اهدافی بگردید که عمیقا به آن‌ها اشتیاق دارید و از میان این ۲۵ هدف، فقط ۵ تا را انتخاب کنید و دور آن‌ها خط بکشید.

این ۵ هدف می‌توانند مسیر و جهت‌مندی زندگی‌تان را به شما نشان دهند. رویای شخصی‌تان را به شما بنمایانند و معنای زندگی‌تان را می‌توانید از دل آن‌ها بیرون بکشید.

حالا به ۲۰ هدفی که انتخاب نشدند فکر کنید. شاید لازم است از این پس با قدرت بیشتری آن‌ها را از خود دور کنید تا زمان و انرژی خود را تلف نکنید. سپس زمان بیشتری را به ۵ هدف اصلی اختصاص دهید. این ۵ هدف، هدف‌های بزرگتان در زندگی هستند. این هدف‌ها را به هدف‌های کوچک‌تر و قابل انجام تقسیم کنید و روز خودتان را بر اساس این‌ کارها برنامه‌ریزی کنید.

به‌این ترتیب از راز مهمی در زندگی‌تان پرده برمی‌دارید. شما می‌فهمید که باید برای چه کارهایی اهمیت بیشتری قایل شوید و در مقابل چه کارهایی را کنار بگذارید. ممکن است فکر کنید ۲۵ هدف حرفه‌ای داشتن غیرممکن به‌نظر می‌رسد. اما کافی است این کار را شروع کنید. خواهید دید که شما هم مثل بقیه هدف‌های زیادی برای خودتان ردیف کرده‌اید.

شاید انجام ندادن انبوه کارهایی که برای خود می‌تراشیم، یکی از دلایلش پیدا نکردن اشتیاق اصلی‌مان باشد. وقتی معنای مشخصی را در انجام یک هدف پیگری نمی‌کنیم، وقتی هدف‌هایمان را به فلسفه و مفهوم زندگی‌مان گره نزده‌ایم، خیلی زود اشتیاقمان را برای دنبال کردن آن‌ها از دست می‌دهیم. این آتش مثل کبریت ابتدا شعله می‌کشد و سپس خیلی زود خاموش می‌شود. برای حفظ و روشن نگه‌داشتن این آتش، عمق بیشتری نیاز داریم. سوخت قویتری مثل ذغال سخت که همان معنای اصلی زندگی ماست.

برای پیدا کردن هدف‌ها در لایه‌های عمیق‌تر و به‌عبارتی نزدیک‌تر به معنا و مفهوم زندگی‌مان، بهتر است از خود در هر مرحله بپرسیم چرا؟ شاید بیدارشدن در ساعت مشخصی از صبح یک هدف کوچک باشد. از خودتان بپرسید چرا می‌خواهم این ساعت بیدار شوم و به این سوال جواب بدهید. دوباره جواب را با چرا از خودتان بپرسید و اینقدر این‌کار را ادامه دهید تا به هدف نهایی که همان قطب‌نمای شماست و جهت زندگی را به شما نشان می‌دهد، برسید.

در کتاب سرسختی (ترجمه شده از عنوان The Grit)، نوشته‌ی آنجلا داک‌ورث، دقیقا سرسختی را معادل اشتیاق به انجام کار می‌داند. این مطلب را درخلال مطالعه‌ی این کتاب نوشته ام. توصیه می‌کنم این کتاب را بخوانید.

اگر این مطلب را دوست داشتید، لطفا به اشتراک بگذارید:

فیس‌بوک
توییتر
پینترست
واتساپ
تلگرام
ایمیل

2 پاسخ

  1. داشتم مطالب سایت‌تان را بررسی می‌کردم که در ۱۴ دسته تنظیم شده است . از این تعداد ، در ۴ عنوان ، صراحتا عبارت کتاب بکار رفته است . برخی دیگر از عناوین نیز بطور غیر‌مستقیم با کتاب مرتبط هستند . این‌ها موید اینست که کتاب در زندگی شخصی شما از ارزش و اهمیت ویژه‌ای برخوردار است .
    این پست شما در بخش رشد فردی قرار دارد . طبق آموزه‌های این پست ، ما باید ۵ هدف مهم را از میان ۲۵ هدف قابل دستیابی انتخاب کنیم . البته این که افراد در جامعه امروزی واقعا توانایی هدف‌گذاری ۲۵ آرزو در بخش توسعه فردی و حرفه خود را داشته باشند کمی بعید بنظر می‌رسد . آن‌قدر که حتی می‌توانم بگویم غلوی صورت گرفته است . اما نتیجه‌گیری نهایی مبنی بر سرلوحه قرار دادن ۵ خواسته در زندگی ، ایده مطلوبی‌ست که طبق فرموده شما اثربخشی مناسبی را در زندگی‌مان خواهد داشت . ممنونم از شما .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هنوز اشتهای خواندن دارید؟