چطور کتاب خوبی برای خواندن انتخاب کنیم؟

وقتی می‌خواهیم کتاب بخریم، درمیان انبوهی از کتاب‌ها غرق می‌شویم. برای اینکه بتوانیم کتاب خوبی را انتخاب کنیم، باید معیارهایی داشته باشیم.

چندی پیش، توی کتابفروشی، مشغول تماشای کتاب‌ها بودم. درحالی‌که از بوی عطر کاغذها و ورق‌زدن کتاب‌ها غرق در لذت بودم، گوشم صدای کتابفروش را که چند قدم آن‌طرف‌تر با رفیقش حرف می‌زد و همزمان کتاب‌ها را از کارتن بیرون می‌آورد، می‌شنید:

«مردم فقط کتاب‌های معروف را می‌خرند. منتظرند ببینند چه کتابی داغ می‌شه، ببینند کدوم صفحه اینستا چه کتابی رو معرفی می‌کنه، برن بخرن. مردم دنبال کتابای پرفروشن. همین چند تا کتاب خوبی که توی اون قفسه پشتی داریم، مردم حتی نگاهشم نمی‌کنن. هیچ‌کس سراغشونم نمی‌گیره. چرا؟ چون نمی‌شناسن. نمی‌دونن چه طلای نابیه. فقط میان می‌پرسن: آقا کتاب چگونه … شویم را دارید؟ کتاب فلان فقط برای اینکه مترجمش یه آدم سلبریتی معروفه، پرفروش میشه. وگرنه کتابش همچین به‌دردبخور هم نیست.»

درد دل‌های کتابفروش، مرا در فکر فرو برد. از خودم پرسیدم واقعا کتاب خوب را چگونه می توانیم انتخاب کنیم؟ استیون کینگ، نویسنده معروف کتاب‌های تخیلی و جذاب، جایی در کتابش با عنوان «از نوشتن» گفته:

مگر عمر من چقدر طولانی است که وقتم را با خواندن هر کتابی هدر بدهم؟ کتاب‌های خوب دنیا خیلی زیادند. هنوز خیلی کتاب خوب هست که نخوانده ام.

اینطوری شد که تصمیم گرفتم این پست را برای شما بنویسم. شاید یک‌سری نکاتش برای شما در هنگام انتخاب کتاب مناسب برای خواندن به‌دردتان بخورد.

با توجه به تجربه‌های شخصی‌ام از انتخاب کتاب برای مطالعه، چند نکته برای انتخاب کتاب خوب وجود دارد.

معیارهای انتخاب کتاب خوب

  • سعی کنید نشرها را از روی سوابق کاریشان شناسایی کنید و بعد که چند تا نشر خوب را شناختید، کتاب‌هایتان را از همان نشرهای خوب انتخاب کنید. در مطالب بعدی سعی دارم نشرهای خوب از نظر خودم را به شما معرفی کنم.
  • اصلا کاری به پرفروش‌بودن کتاب به‌ویژه در دنیا نداشته باشید. الزاماً کتاب پرفروش، کتاب خوب مناسب شما نیست.
  • سلیقه‌ی خودتان را درنظر بگیرید. این مهم است که از خواندن چه سبک نوشتاری و چه موضوعی بیشتر لذت می‌برید.
  • وقتی کتابی را بررسی می‌کنید، حتما پشت جلدش را بخوانید. خیلی چیزها را درمورد کتاب و موضوعش و سبک نوشتنش به شما خواهد گفت.
  • در هنگام بررسی کتاب، حتما بخش شناسنامه‌ی کتاب را بخوانید. ناشرش را ببینید و توجه کنید که آیا این کتاب را قبلا ناشر دیگری ترجمه کرده یا خیر.
  • ببینید سبک کدام نویسنده‌ها را دوست دارید و از لحن کدام نویسنده بیشتر خوشتان می‌آید. شاید خواندن چند صفحه اول کتاب، این شناخت را تا حدی به شما بدهد.
  • ما زیاد مترجمان خوب را (بجز چند مورد نادر که خیلی معروفند مثل نجف دریابندری، لیلی گلستان یا محمد گذرآبادی) نمی‌شناسیم. به‌خصوص که هر مترجمی در شاخه‌ای و موضوعی خاص فعالیت می‌کند. برای همین به‌جای توجه به نام مترجم، به نشر آن دقت کنید. انتشارات خوب، معمولاً مترجمان خوب هم دارند. به‌علاوه، خوب است که به مترجمان جدید هم میدان بدهیم و ببینیم چطور عمل می‌کنند. اگر از ترجمه خوشتان نیامد، خب برای دفعات بعد می‌توانید از ترجمه دیگری استفاده کنید. این‌هم تجربه‌ی باارزشی است.

یکی دیگر از راه‌ها برای اینکه کتاب خوبی انتخاب کنیم، خواندن معرفی کتاب یا مرور کتاب‌هاست. سایت‌های خوبی مثل کافه بوک، کار اصلی‌شان معرفی کتاب است و درباره‌ٔ کتاب‌های بسیار و در حوزه‌های متعددی معرفی نوشته‌اند. اما بعضی از سایت‌ها هم مثل زومیت، که یه سایت اخبار فناوری است، کار اصلی‌شان چیز دیگری است، اما بخش معرفی کتاب هم دارند. سایت من هم یکی از این مدل سایت‌هاست. برای خواندن تمام معرفی کتاب‌های من، به قسمت معرفی کتاب که در منوی اصلی صفحه اول هم هست، بروید.

از آنجایی که تا الان حدود ۹۰ معرفی کتاب در وب‌سایت زومیت نوشته‌ام، اگر قلم مرا دوست دارید، می‌توانید از این لینک، تمام معرفی کتاب‌های مرا آنجا بخوانید. علاوه بر این مقاله‌ها، دوستان دیگر من در زومیت هم معرفی کتاب‌های خوبی نوشته‌اند. بیشتر این کتاب‌ها در زمینه کسب‌وکار و رشد فردی و بیوگرافی بزرگان هستند.

معرفی کتاب‌های سایت من، به‌مرور زمان بیشتر می‌شود. بیشتر، معرفی‌هایی را اینجا می‌نویسم که از کتابش خیلی خوشم آمده باشد و عمیقاً و قلباً دلم بخواهد دیگران هم آن را بخوانند. در بیشتر معرفی‌ها لینک خرید آنلاین کتاب را هم برایتان قرار داده‌ام. حتی شاید بعضی از کتاب‌ها کد تخفیف هم داشته باشند.

اگر این مطلب را دوست داشتید، لطفا به اشتراک بگذارید:

فیس‌بوک
توییتر
پینترست
واتساپ
تلگرام
ایمیل

4 پاسخ

  1. من کتاب روبر اساس گفته سایت ها انتهاب نمیکنم، دوست دارم نویسنده رو بشناسم و با موضوعات کتاب ها اون رو انتخاب کنم

    1. به‌نظرم کار درستیه. نمیشه صرفا از روی معرفی سایت‌ها و پیج‌ها کتابی رو مناسب خودمون انتخاب کنیم. اما می‌تونیم از اون طریق، اطلاعات خوبی درباره‌ی کتابها بدست بیاریم که این در انتخاب کتاب بهمون کمک می‌کنه.

  2. نکته اصلی را شاید فرامش کردید بگویید. موضوع کتاب مهمترین دلیل برای انتخاب اونه .تصور کنید فردی که علاقه مند به فلسفه است یک کتاب آشپزی و یا کتاب های دیگر از این دست را از بهترین ناشر و بهترین مترجم جلویش بگذاری. مطمئنم اصلا نگاهش هم نمی کند.

    1. سلام از توجه و نظردهی شما ممنونم. این متن رو با این پیشفرض نوشته‌ام که هرکسی دنبال علاقه‌اش به سراغ کتاب‌ها می‌ره و اون رو بدیهی دونستم. بااین‌حال از نکته‌سنجی شما سپاسگذارم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هنوز اشتهای خواندن دارید؟